Home

Suhi san je počeo sa radom 01.08.2008. sa idejom da se u našem gradu Sarajevu proširi kultura japanske kuhinje. Kreator, osnivač i vlasnik Sushi San-a Darko Poljak je počeo da pravi sushi nakon što ga je prvi put probao u San Franciscu 1996.g. Naravno nije bilo jednostavno dobiti sve potrebne informacije o sushi-ju kao i potrebne recepture da bi taj sushi bio dovoljno dobar. U periodu od septembra 2004 do jula 2005 godine u Clubu Jazz, čiji je vlasnik bio Darko Poljak, na menu-u je bila jedna varijanta maki sushi sa dimljenim lososom i sa avokadom. Nakon zatvaranja Cluba Jazz Darko se napokon odlučio da osnuje Sushi San.

Prva tri mjeseca su bila test period da se ispita tržište da bi poslije toga Darko Poljak otišao u San Francisko i zaposlio se u japanskom restoranu poznatog jazz kluba Yoshi's koji vodi poznati Chef Shotaro Kamio. San Francisco Chronicle je proglasio Yoshi's za prvi od deset najboljih restorana u široj oblasti oko San Francisca u 2008. godini. Znanje koje je Darko je tamo dobio radeći u tako prestižnom restoranu je neprocijenjivo. Nakon što je usavršio svoje znanje o japanskoj kuhinji i vratio se u Sarajevo 01.02.2009. ponovo počinje sa radom.

U septembru 2009. godine Darko ponovo odlazi u San Francisco i vraća se u Yoshi's gdje provodi dodatnih dvije sedmice učeći kako se sijeće i filetira i skladišti riba od poznatog sushi chef-a Sam Kawaguchi-a.

U septembru 2011 godine Japanska Ambasada u Sarajevu je organizovala dane kulture Japana u Sarajevu. Za tu priiku Ambasada Japana je angažovala Darka da pred velikim auditorijem priča o Sushi-ju kao i da pokaže osnove pravljenja sushi-ja nakon koje je slijedila degustacija. S velikim ponosom možemo reći da je i ove 2012 godine Darko pozvan da ponovo učestvuje u danima kulture Japana u Sarajevu.

Sushi San se nalazi u ulici Musa Ćazim Ćatić 33 a na raspolaganju vam je četiri mjesta za barom i tri mjesta za portalom.

Naš moto: "Ako vam se ne svidi naš sushi mi ćemo vam vratiti vaš novac!", pokazuje koliko smo sigurni u svoj kvalitet.

Ovdje možete pogledati video koji je pripremila TV Tokio:

Sushi San cpl

Posjetite sljedeće stranice:

www.yoshis.com

www.sfgate.com

http://www.bosnia.emb-japan.go.jp/BHS/CultureEvents2011.html

http://www.bosnia.emb-japan.go.jp/BHS/CultureEvents2012.html

 

Nazovite nas i uvjerite se u kvalitet našeg sushi-ja!!!